De levens van twee stellen liggen overhoop als een wederzijdse affaire aan het licht komt en wordt beëindigd. Totdat een van de bedrogenen de affaire wil hervatten.
Een twintiger in Boekarest dumpt op oudejaarsavond zijn plakkerige vriendin en probeert de hele avond zichzelf ervan te overtuigen dat zijn ex zijn ware liefde is.
Deze gepantserde privé-trein met vijftien wagons was een echte vesting op rails en diende als zijn mobiele hoofdkantoor. Het was de plaats waar hij privé-ontmoetingen had met Pétain, Franco en Mussolini. Het was ook het doel van talrijke moordlocaties door de Britse geheime dienst. Het was uitgerust met de meest geavanceerde communicatieapparatuur en luchtafweergeschut en daarvoor was een team van de grootste namen in de techniek nodig terwijl het luxueuze interieur werd ontworpen door de Führer zelf.
Nadat iedereen in zijn leven hem op mysterieuze wijze is vergeten, moet een rijke jongeman hulp zoeken bij de enige die hem herkent de plaatselijke broodverkoper.
De moderne tijd klopt op de deur van het conservatieve gehucht De Waterhoek. Er wordt hard gewerkt aan een brug over de Schelde maar de bewoners van De Waterhoek zijn dik tevreden met hun oude veerpont en willen al die nieuwigheden helemaal niet. Onder leiding van Deken Broeke groeit het verzet dat een dieptepunt bereikt wanneer zijn zoon Lander met drie kameraden de landmeter en zijn collega’s te grazen neemt waarbij twee van hen verdrinken. Lander ontloopt zijn straf niet en het wordt De Waterhoek duidelijk dat er geen weg terug is. We zien hoe het vrije meisje Mira aanpapt met ingenieur Maurice Rondeau, belast met de bouw van de brug. Ook andere leden van de hechte gemeenschap veranderen hun houding ten aanzien van de vooruitgang. Sieper, een schoonzoon van Broeke, regelt zelfs vijftig arbeiders voor de bouw. Gebaseerd op Stijn Streuvels' roman De Teleurgang van de Waterhoek.